Velikonoční výstava 2015

17.04.2015 13:05

FOTOGRAFIE Z VELIKONOČNÍ VÝSTAVY NALEZNETE ZDE:

Velikonoční výstava 2015

 

PTÁTE SE, PROČ LETOS VELIKONOCE U BABIČKY ŠVADLENKY? ZDE JE ODPOVĚĎ:

Babička Aninka v mládí pracovala v krejčovské dílně pana Franze ve Vídni. My jsme jí říkali Švadlenka. Na stáří se přestěhovala zpět do Čech, do rodné chaloupky svých rodičů. Trávili jsme u ní nejen prázdniny, ale i vánoční a velikonoční svátky. Pamatuji si na její světnici, která voněla bylinkami i čerstvě umletou kávou. Znovu slyším pravidelný klapot jejího šlapacího šicího stroje a stávám se malou copatou holčičkou, která ve svém království pod kuchyňským stolem napodobuje babičku a šije šaty pro svou panenku. Babička byla velice šikovná, když se nevěnovala své zahrádce nebo nevařila něco dobrého v kuchyni, věnovala se své velké lásce – a tou byly ruční práce. Obdivovala jsem její vyšívané ubrusy, polštáře, háčkované dečky i mnohé předměty, které si uchovala po svých rodičích – růženec, sošku Panny Marie i petrolejovou lampu…

Vyprávěla mi, že háčkovat uměly ženy již v době bronzové, neboť se prý z této doby zachoval zbytek háčkované síťky na vlasy nalezený ve vykopaných hrobech. V dřívějších dobách se háčkování uplatňovalo především v měšťanském prostředí při zdobení ženského prádla, při výzdobě polic, skříní s prádlem či příborníků, což byla pýcha dřívějších hospodyň. Ve Vídni kolem roku 1850 se běžně háčkovaly podkladové sítě pro krajky, vložky, obruby i lemy, zejména však pro napodobované renesanční šité krajky.

Háčkovaly se prýmky pomocí delší ocelové jehlice, připomínající dlouhou vlásenku na upevnění účesu. Prýmky se různě stáčely jako stužky a spojené háčkem vytvářely specifický druh vzdušných krajkových vložek. Háčkovaly se také celé jednotlivé oděvní součásti, počínaje kabátkem a čepičkou pro novorozeně, včetně povijanů. Nechyběly živůtky i spodničky pro děvčátka a ženy. Množily se dekorativní předměty v bytě, především nejrůznější ozdobné pokrývky a polštáře. Pro ukládání drobných předmětů v šatníku se háčkovala pouzdra a obaly na rukavice, kapesníky, šle, pásy, obaly na čajové i kávové konvice apod.

Chcete se vrátit do dob, kdy místo sledování seriálů, šikovné ruce žen vyráběly své „malé poklady“? Navštivte netradiční výstavu „Velikonoce u babičky Švadlenky“. Jste srdečně zváni!

 

****************************************************

VÝZVA

CHCETE SE STÁT SPOLUAUTORY VÝSTAV? Pro připravované výstavy „Svatby od babičky po vnučku“ a

„Z truhly našich babiček“ hledáme k zapůjčení:

  • šité, vyšívané, pletené, háčkované výrobky nejen po babičce
  • starodávné pomůcky pro pletení a šití (šicí a pletací stroje, krejčovské panny, skříňky na šití, jehelníčky, jehlice a háčky, kloboučky, látky, klubíčka vln…)
  • starou literaturu týkající se ručních prací (návody, střihy…)
  • svatební šaty a doplňky
  • svatební oznámení, gratulace a dobové fotografie a alba
  • dobové svatební dary...

Pokud máte co nabídnout, ozvěte se prosím knihovně do 17.3.2015. Děkujeme