Světlo dělá fotografii - 19.10.2013

24.11.2013 19:19

 

V sobotu dne 19.10.2013 jste mohli v Cerekvici n.L. v odpoledních hodinách zahlédnout  skupinku dvanácti nadšenců s fotoaparáty na krku. Byli to účastníci fotokurzu, kteří svoje setkání zahájili ve 13 hod v místní knihovně, kde je lektorka Alice Skřivanová seznámila se základními pravidly fotografování. Vysvětlila jim, co je kompozice a ISO nebo jaké je pravidlo třetin a zlatého řezu, aby byla výsledná fotografie co nejlepší.

Po teoretické části na všechny čekalo malé překvapení - skupina se přesunula do ateliéru uměleckého kováře a sochaře p. Karla Bureše. Mnozí znají jeho sochu zakladatele města a státníka Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě, ale už málokdo věděl, že v ateliéru p. Bureše vznikaly i náročnější kovářské práce pro interiéry i exteriéry památkových objektů (svítidla, plastiky, zábradlí, kované mříže, brány), které dnes zdobí například Senát Parlamentu České republiky, Arcibiskupský palác v Praze, ale i zámky a kostely v Čechách, Německu, Rakousku, Švýcarsku a USA. Naši návštěvu jsme zakončili příslibem, že se určitě nevidíme naposledy, ale že sejdeme nejpozději příští rok poslední víkend v srpnu na hradě Helfštýně, kde je umělec předsedou kovářského sympozia Hefaiston.

Dalším zastavením lovců fotek byla místní vodní pila a mlýn p. Karla Picha, který nás nejprve zasvětil do historie tohoto objektu: „První zmínky o stavení s mlýnskými koly na tomto místě údajně spadá až do středověku. Stávající soubor staveb pochází z roku 1837. Původní majitelé vlastnili pilu s mlýnem až do roku 1932, kdy ji odkoupil Karel Výborný – dědeček manželky. K fungování pily i mlýna tehdy sloužily dvě francisovy a jedna kaplanova turbína, které už byly zabudovány v r. 1926. Po navrácení majetku v restituci se rodina pustila do postupných oprav – v roce 2009 byl rekonstruován  náhon, v roce 2010 pak osazeny na původních místech dvě francisovy turbíny, které vyrábějí elektrickou energii pro pohon pily. Pila tak dále využívá zelenou energii získanou z vody. Přes další dílčí opravy a výměny již dosluhujícího vybavení pořez dřeva stále zajišťuje původní litinový katr“, který nám následně předvedl  i v chodu. Věděli jste, že podobnou vodní pilu mají i ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm?

  

Oběma pánům ještě jednou děkuji za vstřícnost a ochotu s námi strávit svůj volný čas.

Po focení v exteriéru jsme se vrátili zpět do knihovny, která se přeměnila na malý fotoateliér. Účastníci se naučili fotit zátiší a na závěr měli za úkol si osvojit také techniku focení portrétu.

 

Věřím, že všichni odcházeli s pocitem dobře stráveného odpoledne, důkazem je i to, že se mnozí už předběžně hlásí na pokračování kurzu se zaměřením na úpravu fotografií v pc.

Více fotografií naleznete v sekci Kurzy.