Naši čtenáři doporučují

05.07.2016 16:09

Nevíte jakou knihu si vybrat? Zde jsou tipy našich čtenářů:

Porodní bába od řeky Hope

Patricia Harmanová

Výjimečný prozaický debut vtáhne čtenáře do 30. let 20. století, kde se v drsných apalačských horách denně odehrávají nesmírné křivdy i zázraky života. Patience Murphyová, mladá samotářská žena, jejíž minulost obestírá tajemství, je nejtalentovanější porodní bába na míle daleko. Přirozeně ji to táhne tam, kde je chudoba největší a kde si černošští usedlíci nemohou dovolit drahého doktora. Patience si pomalu buduje reputaci a přivádí na svět děti, které by – spolu se svými matkami – jinak nepřežily. Její schopnosti propůjčované těm nejubožejším jsou však lidem v uzavřené a předsudky zamořené komunitě trnem v oku. Když si za pomocnici vybere černošku, přitáhne k sobě další vlnu zášti, ale také mnohá nečekaná spojenectví.

 

Zátiší s kousy chleba

Anna Quindlerová

Zátiší s kousky chleba je příběhem o nečekané lásce. Příběhem o ženě, která dospěla k zjištění, že život je mnohotvárnější, než si vůbec dokázala představit.

Rebeca Winterová se v mládí proslavila sérií snímků, které pořídila jedno obyčejné ráno u sebe doma. Pár fotografií nepořádku na kuchyňské lince – a stala se z ní uznávaná umělkyně. Celé roky ji fascinovalo, jak ji tehdy kritici vynesli do nebe. Po letech úspěchů ale Rebeca uvízne ve smyčce stereotypu, pracovního i osobního. Když jste na vrcholu, dostává se vám pozornosti, když jste za zenitem, dostává se vám ocenění – kdysi tohle někdo prohlásil a měl pravdu. Rebeca si v šedesáti letech uvědomuje, že přichází do věku, kdy se jí onen zpropadený citát osobně týká. Opouští život na Manhattanu, který je pro ni po rozvodu příliš náročný, a hledá novou inspiraci v zapadlém venkovském městečku. Až tam, na loveckém posedu, ve společnosti pokrývače Jima Batese, zjišťuje, že skutečný život je barvitější, než jak ho viděla přes hledáček fotoaparátu.

 

Dlouhé stíny

Leila Meachamová

(zdroj: www.bux.cz)

 

Uvedené knihy byly v posledních měsících nejlépe hodnocené a nejvíce půjčované.